субота, 10. октобар 2015.

ПРОГРАМ У ДРАГИНЦУ – Октобарски дани у Јадру




Сећање на жртве нацистичког злочина у Јадру и ове године биће обележено седмодневним програмом у којем ће учествовати бројни културни ставароци и деца. Помен жртвама биће 14. октобра
Манифестација “Октобарски дани у Јадру”, коју организује Основна школа “14. октобар” у Драгинцу, почела је у среду пројекцијом у холу школе играно-документарног филма “Ратне цртице” редитеља Зорана Грујића. Филм је снимљен на основу ратног дневника проте Јована М. Бошковића, по сценарију професора Радована Симића, а његову пројекцију подржало је и Удружење грађана “Меморијал Драгинац”. Програм је настављен јуче отварањем традиционалног духовно-ликовног саборовања при драгиначкој цркви, а потом и часом историје “Драгинац и околна насеља у октобру 1941. године очима савременика”, који је одржао професор др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида у Београду.
За сутра је планирано отварање пано изложбе “Песма памти”, за коју је избор архивске грађе приредила историчарка Драгица Савичић, а потом и округли сто “Три деценије на крилима песме”, на којем је излагач књижевник Љубомир Ћорилић. У 12.30 часова је свечано отварање манифестације “Дани дечје поезије и прозе”, која ове године прославља јубилеј – три деценије од покретања, када ће бити проглашени најуспешнији учесници литерарног конкурса и уручене награде. Програм ће увеличати познати песници за децу Моша Одаловић, Гордана Малетић, Зорица Р. Лукић, Љубомир Ћорилић и музички уметник Бранко Пражић.
Обележавање 74. годишњице страдања у Драгинцу и помен жртвама из Другог светског рата је у среду 14. октобра, уз церемонију полагања венаца и обраћање званичника Владе Србије и Града Лознице испред споменика драгиначким жртвама. Истог дана, ОШ “14. октобар” обележиће свој дан, док ће помен жртвама и стрељаним мештанима Кривајице бити одржан 18. октобра.

Нема коментара:

Постави коментар