петак, 25. март 2016.

ПОСЛЕ 22 МЕСЕЦА ОД ПОПЛАВА У ДРАГИНЦУ – Коначно, преко моста

Влада Србије је у претходне две године направила 276 мостова укупне дужине 15 километара, а у овој години изградићемо их још двадесет, рекла је министарка Зорана Михајловић. Лозница дугује велику захвалност Влади Србије и премијеру за све што чини да се штете причињене у поплавама 2014. отклоне, поручио градоначелник Видоје Петровић


Од 21. марта житељи горњег Јадра преко Јадра у Драгинцу поново могу санираним бетонским мостом који је због оштећења у мајским поплавама 2014. године био ван функције. Свечано га је предала на коришћење потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић која је рекла да грађани овде више неће имати проблеме које су због моста имали скоро две године.


– Овај мост је симбол заједништва и од данас ће осам и по хиљада људи из више од десетак села моћи да иде преко њега. Влада Србије је у претходне две године направила 276 мостова чија је укупна дужина 15 километара, а у овој години изградићемо их још двадесет. Грађевинари знају колико је тешко правити мост, а грађани шта значи спојити две обале. Хвала вам на стрпљењу и вери да ћемо решити и овај проблем као што смо решавали и све друге. Овде се граде путеви, а само у Мачванском округу држава 2015. и 2016. године улаже милијарду динара у путну инфраструктуру која нам треба да бисмо могли да отворимо фабрику, ново радно место, да би наша деца остала овде, радила, живела и имала породице. Влада Србије и премијер Александар Вучић никада неће бити са стране, увек ћемо бити са нашим грађанима и чинити све што можемо да се у Србији живи боље – рекла је министарка Михајловић.


Грађанима се обратио и градоначелник Видоје Петровић који је рекао да су се “све ово чекање, сав туд, сви напори исплатили и по ко зна који пут се показује да, када се ради заједно, увек дођу резултати” као и да је Лозница имала огромну помоћ од Владе Србије.


– Ово је велики дан за грађане Горњег Јадра и Лозницу. Дугујемо велику захвалност Влади Србије на челу са премијером Вучићем за све што чини да се штете причињене у мајским, августовским и септембарским поплавама 2014. отклоне. У отклањању штета добијено је 12 нових кућа, 1.073 поплављена домаћинства укупно су добила око 200 милиона динара обештећења, а кроз санације клизишта, путне инфраструктуре, радове на речним токовима, Влада Србије је сигурно преко Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја уложила близу 500 милиона динара – рекао је Петровић.


Помоћник директора ЈП “Путеви Србије” Славољуб Тубић саопштио је да су после поплава Лозница и цео подрињски крај имали приоритет у рехабилитацији путева и мостова па је поправљено око 125 километара саобраћајница, а вредност радова је око 40 милиона евра. Санирани мост у Драгинцу је са пешачким стазама дугачак 49 метара, три више него пре, и широк осам и по. Налази се на локалном путу Карлаган-Драгинац-Рибарица, из правца магистралног пута Ваљево-Лозница од којег је до моста сада урађено 500 метара новог коловоза. Поправку моста вредну 58,7 милиона динара финансирала је држава. Посао је започела у октобру прошле године београдска фирма “Инграп-ОМНИ“, изабрана од стране ЈП “Путеви Србије”, а првобитан рок од 120 дана, односно до 13. јануара, није испуњен. Мост је у мајској поплави због потонућа средњег стуба напукао по средини, а Лозница га је одмах оспособила за прелаз пешака. Од 7. августа 2014. до октобра прошле године на реци се налазио понтонски мост Војске Србије, али је уклоњен због радова, па се од прошле јесени до ове седмице преко Јадра возилима прелазило земљаним алтернативним прелазом који је река у неколико наврата прекидала.


Т.М.С

Izvor: :LOZNICKE NOVOSTI

Нема коментара:

Постави коментар